top of page

Cochabamba, December 2022

Kära Vänner,

Jag hoppas ni alla mår bra och får vara friska! Här kommer nu en varm hälsning till er från Bolivia!!!

Det var en tid sedan senast jag skrev senast...Som jag skrev tidigare så var det 2 av våra flickor som råkade ut för en olycka den 28 januari och de omkom. Vi har fått stöd från kyrkan och psykologer och nu går livet vidare...

 

I början av februari började skolorna igen. Februari var halvt virtuelt, dvs klassen var

uppdelad i två grupper, en vecka skola och en vecka hemma. Från marsmånad hade våra flickor vanlig undervisning igen, dvs man var alla dagar i skolan. Flickorna var så glada att få vara med sina klasskompisar igen och visst lär man sej mycket mera när man är tillsammans i klassrummet med läraren!

 

I mars erbjöd sej två duktiga unga flickor som har svart bälte i karate att som frivilliga lära ut till flickorna självförsvar. De kommer fortfarande och de kommer en gång i veckan. Det är en viktig färdighet och tillika har flickorna kunna avstressa sej från studierna lite. Också i mars anställde vi Moises en ung läkarstuderande från vår kyrka att stöda me matematiken, fysiken och kemin. Han kommer 3 gånger i veckan och han lär skall kunna undervisa bra. Liliana, specialpedagog kommer också hon tre eftermiddagar i veckan och hjälper de flickor som har inlärningssvårigheter. Vår Laura har nu under pandemin haft Liliana som lärare. Flickorna har också haft en kort kurs i oratoria (konsten att kunna tala inför publik).

Pandemin ser ut av vara på betydlig nedgång. De flesta har fått 2-3 vaccin. Det har varit tvång med munskydd i skolorna ända till skolårets slut. De tre första veckorna i juli hade flickorna vinterlov. Temperaturen under vintern kan gå ned till 2-3 grader i Cochabamba tidigt på morgonen. På högre platser i landet kan det någon gång komma snö, men vanligtvis smälter snön bort följande dag.

 

Den 6 augusti firar man Bolivia Dagen med parader på huvudgatorna i de olika städerna. Den 23 september firade vi Tiquipaya Dagen. Vi deltog som barnhem i paraden i Tiquipaya. Men före det var vår tur marscherade flickorna med sin skola. Vår Luciana bar skolans baner eftersom hon till vår överraskning var bästa eleven i skolan. Och vi hade också 3 flickor i ”hederskvadraten”, dvs de var med de 3 bästa eleverna i sin klass. Vi var glada och stolta över våra flickor. Allt som allt var det en ca. 8 timmars parad. Det tog lite mera än en halv timme när vi gick i paraden.

Den 21 november slutade skolorna för det här året och nu har flickorna sommarlov till

början av december...Ingen har avslutat gymnasiet i år, men nästa år har vi 3 flickor som gör det. Nu väntar vi på julen och snart skall vi börja med förberedelserna...

Lördagen den 3 december har vi öppna dörrar här på barnhemmet. Vi har gjort reklam att vi tar emot begagnade kläder, möbler och andra saker och så säljer vi dem den dagen. Och därtill har vi bakverk och kanske lite juldekorationer till salu. Detta har redan blivit en tradition för oss.

Tack för att just du är fadder för Hemmet!!! Med din hjälp kan vi erbjuda en bättre framtid till flickorna.Tack såå mycket för ditt värdefulla stöd!!! Med stor tacksamhet i mitt hjärta avslutar jag detta brev och jag vill önska er var och en en riktigt fin och välsignad jultid!

Varma hälsningar,

Siw Broman

ARTIKLAR OCH INTERVJUER

17.5.2020 intervju med Siw, Svenska Yle

Siw berättar om läget på barnhemmet under Corona-tiden.

27.7.2019 intervju med Siw, Svenska Yle

25.7.2017 intervju med Siw, Hbl

bottom of page