Cochabamba, januari 2021

Hej Faddrar och Vänner!

GOTT NYTT ÅR vill jag önska er var och en!!! Vi får be och hoppas att detta år blir bättre på allt sätt! Jag vill börja med att tacka er så innerligt för året som gått! Trots detta svåra år med pandemin har ni varit så uppmärksamma på och omtänksamma om oss! Ni är guld värda ni alla!!!

 

TACK, ni faddrar som gett ert månatliga understöd, TACK, skolor som haft dagsverke, TACK, föreningar som gett till vårt underhåll och speciella projekt, TACK, enskilda personer som gett av er tid och era resurser och för aktiviteterna som ni haft för vårt välbefinnande!!!

 

Det var i april som jag skrev senast. Tiden har gått fort fast vi varit i sträng karantän. Sedan juni blev det friare att röra sej. Och för ca en vecka sedan kunde man konstatera att vi är inne i den andra vågen av Covid 19. Sjukvården fungerar inte så bra här så det är många som mist någon kär. Och ekonomin har rasat. Många är beroende av de dagliga inkomsterna för att man skall få mat för dagen. Just nu är vi inne i regnperioden och det har varit hagel och regn och översvämningar på  en del platser. Folk kastar skräp och avloppen täpps till och så blir det översvämningar och

ofta är hus och vägar inte så hållbara här. Många förlorar därför sina hem under

regnperioden. Regeringen har gett en del socialhjälp, men inte alls tillräckligt...Privata

hjälporganisationer, privata personer och Frälsningsarmén har hjälpt till i den mån de

kunnat.

Lite om skolan i Bolivia under år 2020. (Skolåret börjar vanligtvis 1 februari och

slutar i slutet av november/ början av december.) I maj började man med virtuell undervisning. Men det fungerade inte så bra. Och för det andra har alla inte tillgång till internet i Bolivia. Den 31 juli avslutade man skolåret 2020. Sedan berodde det på lärarna och eleverna om man fortsatte med undervisningen, men det var frivilligt.

Vi har mått bra och vi mår bra här på Corazon Grande. Vi har stort utrymme vi kan röra oss på, en bollplan, trädgård och lite odlingar. Den 21 september firade vi lite för det var ”Vårens Dag”, ”Kärlekens Dag” och ”Studenternas Dag”. Ungefär i november börjar regnperioden och i januari – februari regnar det som mest.

 

I slutet av november började vi förbereda oss för och Luciafesten. Vi hade ett stort

pepparkaksbak och sedan dekorerade vi pepparkakorna. Vi gjorde också en del

pepparkakshus till försäljning. Detta år gjorde vi 14 pepparkakshus. Några flickor var

duktiga med att göra dem och dekorera dem. Vi gjorde också en hel del julkort och andra julpynt. I början av december började vi öva till luciafesten. En vän till oss,

”tant” Maria kom och övade sångerna med flickorna. Flickorna övade också andra specialprogram, mimik, koreografi och drama. Söndagen den 13 december hade vi luciafesten med få inbjudna pga pandemin. Det var i huvudsak ”tanterna”, grannarna och några få till. Det var en så fin fest tack vare flickornas engagemang! Och vi bjöd på pepparkakor, kokosbollar, lussekatter och risgrynsgröt med lite plommonkräm.

Tisdagen den 22 for vi upp till bergen för att ge julgåvor till ca 700 barn. Där är det

fattigdom och klimatet är kallt. Från borgmästarkontoret hjälpte de till med lastbil och

paketbil. Jag for med 6 flickor och vi for tidigt på morgon, före klockan 5. (Vi hade fått

pengar från Norge till detta ändamål) Vi fick dela ut en julgåva; en leksak (bilar/dockor och spel/fotboll till de lite äldre), tandborste och tandkräm och ”Biscocho” (sött julbröd). Det var en stor upplevelse att få dela ut gåvorna och se glädjen hos barnen.

Onsdagen den 23 december var det två flickor; Marina och Yhose som hade

studentdimission. De fick bara ha med sej två personer i skolan, så Rita, föreståndaren och jag blev bjudna. Vi var glada och stolta att ha två nya studenter. Och vi hade en speciell lunch och tårta för dem tillsammans med alla deras ”systrar” här på Hemmet. Och vi firade också Juana tillsammans med dem. Hon var i en annan skola och de hade ingen studentdimission pga pandemin. På eftermiddagen var jag bjuden på Doras studentdimission. Dora flyttade ut för 3 år sedan. Samma dag på kvällen var det kyrkans julfest. Den var i en park invid kyrkan. Där var det lättare att hålla avstånd och det är naturligtvis obligatoriskt med munskydd i Bolivia. Flickorna deltog med tre 

specialprogram. Kyrkan öppnades för en tidsperiod på ca 2 månader, men nu stängdes den igen. Men vi har inte gått till kyrkan för vi har velat skydda oss. Vi är med på möten via Zoom eller Facebook.

Den 24 december var vi på en show med två trollkarlar. Det var bara vi och ett annat barnhem och vi var utrustade enligt säkerhetsanvisningarna. Vi hade en riktigt trevlig julkväll med flickorna. Personalen får alltid ledigt på jul och nyår. Vi läser alltid julevangeliet för att påminna oss om julens betydelse. Och den kvällen får flickorna vara uppe så länge de vill och det tycker de är så roligt. På nyåret har vi som tradition att äta pizza, ha lite sällskapslekar, tomtebloss och se på teve. Vi har också en andaktsstund. Måndagen den 4 januari flyttade Marina och Juana ut. Yhose hade flyttat ut en månad tidigare (hon hade nu möjligheten att flytta hem till sin mamma). Visst var det lite vemodigt... Juana och Marina flyttade till ett hem med kristna principer som är ett hem för flickor över 18 år som kommer från barnhem för att börja sina vidare studier. Juana önskar studera till fysioterapeut och Marina till dataprogrammeringsingenjör. Skolorna börjar den 1 februari, men mest troligt är det att det blir virtuellt igen...

 

Än en gång vill jag tacka er så innerligt för ert stöd till flickorna på hemmet

Corazón Grande!!!

Varma hälsningar från Flickorna, Personalen och mej!

Siw

ARTIKLAR OCH INTERVJUER

17.5.2020 intervju med Siw, Svenska Yle

Siw berättar om läget på barnhemmet under Corona-tiden.

27.7.2019 intervju med Siw, Svenska Yle

25.7.2017 intervju med Siw, Hbl